неделя, 21 ноември 2010 г.

Общество "Туле"

Националистичен кръг в Мюнхен през ранните години след Първата световна война, инспирирал DAP.


Емблема_Туле

Фрейхер Рудолф фон Зеботендорф (1875-1945) през ноември 1918 г. в Мюнхен основава обществото Туле. Това формирование с характер на ложа е прикриваща организация на пангермански, патриотични, фьолкиш (националистични; шовинистични) съюзи. Първоначално името на обществото е "Studiengruppe für germanisches Altertum". Зад твърдението, че се занимават с изследването на старогерманска литература, членовете на Туле крият истинското си лице. В идеите на организацията са съчетани националистични предвоенни традиции от пангерманистичните кръгове с окултно-езически расистки схващания, които намират израз най-вече в антирепубликанска и антисемитска пропаганда. Централата на Туле се помещава в Мюнхен в хотела "Четири годишни времена" на братята Валтершпил.

Туле-общество разполага със собствен вестник "Münchener Beobachter" (Мюнхенски наблюдател), който от август 1919 г. излиза под името "Völkischer Beobachter".

Предисторията на Туле е свързана с основания през 1912 г. по масонмски модел Германски орден и съюза Чук (и двете формирования са във връзка с шовинистичния Пангермански съюз). Самото общество в най-добрите си времена наброява 1500 членове (из цяла Бавария, а в Мюнхен 250 души). В социално отношение хората в обществото са журналисти, поети, професори и военни. Сред тях са бъдещи ръководни представители на NSDAP като Рудолф Хес, Алфред Розенберг, Готфрид Федер, Макс Аман, Ханс Франк и Дитрих Екарт. От кандидатите за постъпване Туле иска удостоверение за "арийски" произход до трето коляно. Емблемата на организацията е пречупен кръст с меч, а мотото й гласи: "Gedenke, daß Du ein Deutscher bist. Halte dein Blut rein!" (Помни, че си германец. Пази кръвта си чиста!)

В качеството си на крайнодесен таен съюз, който разполага с връзки във влиятелните кръгове от баварското общество, Туле подготвя планове за преврат и подкрепя антиреволюционно настроените групи. Обществото насърчава и изграждането на Немската работническа партия (DAP). По време на революцията от 1918/19 г. Туле създава милитаристичен Боен съюз, който заедно с Freikorps (Доброволческия корпус на фон Еп) взима участие в свалянето на Баварската съветска република. Членовете на Туле решават да убият Курт Айснер, лидер на Баварската комунистическа революция, но са изпреварени на дело от Антон граф Арко-Валей, млад офицер с еврейски произход, отхвърлен от членство в обществото. Арко, решен да засрами отритналите го с "пример на смелост", убива Айснер през февруари 1919 г.

Много от членовета на Туле се сближават с Антон Дрекслер, работещ в мюнхенския жп-парк, за да им служи като връзка с работническата класа. Дрекслер основава DAP, по-късно станала NSDAP.

Хитлер, Свещеният Граал и Обществото “Туле”

Серия от публикации разкриват неизвестни факти от окултистките теории за божествената мисия на Третия райх

Античните руни, използвани от нацистите като символи на Третия райх и Вермахта


Церемонии в нощта преди лятното равноденствие. Езотерични ритуали. Търсене на изгубени цивилизации. През последните два месеца в Германия, Франция и Италия се появиха над 20 изследвания, посветени на историята на нацизма, Хитлер и окултизма. Поне половината от тях се опитват да докажат, че фюрерът е бил обсебен от демони, а две от книгите твърдят, че той е имал контакти с извънземни. Една от легендите за увлечението на нацистките лидери по магически реликви от миналото лежи в основата и на филма “Похитителите на изчезналия кивот“. Къде е истината и къде започват фантазиите за връзката между нацизма и окултизма?


Черният ред


Култовете на древните германи, тайни церемонии и мистични ритуали не са липсвали в ежедневието на нацистките ръководители. Но почти всички факти, свързани с подобни практики, се свързват с името на един човек - екзалтирания шеф на SS Хайнрих Химлер, който бил обсебен от езотеричните теории и исторически фантасмагории. “Химлер е вярвал, че е бил превъплъщение на Хайнрих I - Птицеловец (876 - 936 г.) - твърди историкът Ханс Юрген Ланге. - Той искал да превърне елитните части на SS в новия Орден на тамплиерите.“ За целта избрал замъка Вевелсбург в Северен Рейн - Вестфалия, който трябвало да бъде сакрална ковачница на SS-кадри за Третия райх. Тъкмо тук - във Вевелсбург - арийските воини изучавали задължително античната магическа азбука - руническото писмо на древните германи. По-специално те усвоявали най-древната версия “футарк“, в която символът на победата е бил изразяван със стилизираната буква S и поради това този символ е бил избран от Химлер за емблема на SS. Руните били известни като футарк поради особения начин, по който се подреждали символите в това писмо, докато оформят пълна редица - F, U, Th, A, R, K. Тоест името на азбуката идва от подреждането на буквите-символи, само че в обратен ред, а не както е при нас например - Ази, Буки - азбука. Футарк съдържала 24 символа, подредени в осем групи, всяка от които имала свое име, свой звуков еквивалент и най-вече - езотеричен смисъл. Патрон на руните-футарк бил бог Один, който според легендата видял тези символи на дъното на бездната, докато извършвал обреда на великата саможертва.
По заповед на Химлер във Вевелсбург се извършвали страховити антични церемонии, вдъхновени от култовете на древните германи. В нощта на лятното равноденствие воините от SS възхвалявали с огън и факелни шествия в гората Бога на войната Один. При ритуала за отбелязване на зимното равноденствие се повтаряла церемонията на “задушаващия въздух“, инспирирана от тибетските традиции. 12 офицери от SS запалвали окървавена хоругва и чрез фигурите от разнасящия се пушек правели предсказания.


Новата религия


Химлер бил обграден с окултисти и пророци като личния му секретар Карл Мария Вилгут. Вилгут твърдял, че притежава наследствена медиумна памет, която му останала от предишните му превъплъщения и предишния му живот като вожд на германите. “Химлер действително е вярвал в тези теории“ - пише в своята студия директорът на Европейския център за изследване на новите религии Масимо Интровине. Що се отнася до Хитлер, събраните документи не дават основание да се направи заключението, че той е бил обсебен от окултизма така, както Химлер. Но сам е признавал, че е “запленен от тези теми“. Той повече е бил ангажиран от мисълта как да използва тези антични послания в своята политика за мания за създаване на Третия райх. Той предоставил изцяло в ръцете на Химлер задачата за създаване на новата религия на нацизма и на арийската нация, която трябвало да изгради нови митове, ритуали на основата на традиционните вярвания на древните германи.


В търсене на Граал


Химлер оглавил поне две експедиции за търсене на изчезнали магически предмети и символи на древната цивилизация. Най-известната е мисията по следите на загубения Граал - мистичния символ на християнството, тъй като според легендата в Граала е била събрана кръвта на Исус Христос. Експедицията за търсене на Граала била пазена в абсолютна тайна дори от Гестапо и освен Химлер и екипът му само фюрерът бил посветен в тайнството. Този епизод родил т. нар. черна легенда, която много години по-късно вдъхнови Джордж Лукас да създаде “Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход“. Химлер поверил секретната мисия на единствения археолог, на когото имал доверие - Ото Ран, известен със своите окултистки и езотерични пристрастия. Ото Ран също бил член на SS и той обосновал в научните си трудове версията, че Граалът бил заровен някъде в Южна Франция. Темплиерите открили Свещената чаша в божиите земи и тайно я пренесли в провинция Лингуадока, където я поверили на сектата на катарите. Ран изследвал последната крепост на сектантите - замъка Монтсегур, където търсел следи от огромните им богатства и свещени предмети. Легендата за местонахождението на Граала и заровените съкровища на Ордена на тамплиерите се разпространява упорито в Европа от началото на XX век. Химлер се интересувал от всякакви подобни теории и така се сближил с Ото Ран.

Филмът "Похитителите на изчезналия кивот“
се базира върху окултистките легенди
на Третия райх

На главатаря на SS му допаднала версията на Ран, че катарите всъщност били най-чистите християни и поради това били преследвани от римокатолическата църква и от папата. Химлер се надявал с откриването на Свещения Граал да се възроди религията на автентичното християнство, което да завладее света. В неговата основа ще лежи арийското християнство, чиито преки наследници са нацистите, и по този начин да бъде обоснована световната мисия на Хитлер, чиято върховна цел била да върне на света чистата вяра.
Всички тези факти били пазени в пълна тайна по време на режима на нацизма, а след края на войната се превърнали в част от най-фантастични реконструкции за корените на нацизма. Така например трагедията на френското село Орадур-сюр-Глан била обяснявана тъкмо с манията на нацистите за търсене на Свещения Граал. На 10 юни 1944 г. части на Втора бронирана дивизия на SS нахлуват в селцето и избиват 642 жители. Това било наказателна операция заради загубите, които партизаните от френската съпротива нанесли на германската дивизия по време на сраженията предишния ден. Но след победата над нацистка Германия била пусната версията, че истинската цел на германците била да търсят Граала, за който Ото Ран твърдял, че може да е скрит в криптата на местната църква.


Погребани градове


В същото време е вярно, че емисари на Третия райх са били изпратени в Тибет и пустинята Гоби, за да търсят свещените символи на арийците и доказателства за техния божествен произход. Тази версия била разработена от Свен Хедин, с когото Химлер се запознава през 1934 г. През 1936 г. Хедин предприема първата експедиция за търсене на “изгубените следи на арийската цивилизация“ в пустинята Гоби. През 1938 г. в Тибет пристига Ернсг Шефер, който си поставил за задача да изследва местните шамани, за да открие общи наследствени черти с арийците. В своята книга “Ото Ран - в търсене на Свещения Граал“ Ханс Юрген Ланге за първи път публикува нови документи, които свидетелстват и за друга фиксидея, завладяла Химлер. Според Ланге главатарят на SS вярвал, че Изтокът криел тайните и на други мистериозни явления. Химлер вярвал, че там съществували подземни светове, населени с “непознати свръхчовеци“, надарени с необикновени способности. Медиуми като Хелена Блаватски твърдели, че съществуват загадъчни места като Шамбала в пустинята Гоби, където живеели праотците на арийската раса. Или Агарта - подземното царство в Хималаите - откъдето Господарят на света управлявал съдбите на земята. Ханс Юрген Ланге твърди, че Химлер и неговото обкръжение наистина вярвали в съществуването на тези загадъчни места и божествената роля на арийците. Той дори създал специалния отдел на SS, наречен Ahnenerbe, чиято задача била единствено да изследва историята на арийската раса.


Окултистите


Дали Хитлер също е вярвал в тези теории? Ланге отговаря положително на този въпрос. Той се аргументира с факта, че фюрерът е формирал своите идеи в средите на австрийската и германската крайна десница от периода преди и след Първата световна война, в която езотеризмът, расизмът и антисемитизмът били на особена почит. В същото време Ланге признава, че няма преки доказателства, че Хитлер е вярвал в съществуването на паранормални явления и тайнствени подземни светове като своя приемник Химлер. Той по-скоро се е опиянявал от манията за своята персонална мисия. Макар че голяма част от кадрите в първоначалния вариант на Националсоциалистическата партия били членове на езотеричното Общество “Туле“. Още Вергилий говори за “Ултима Тул“ и с това име той нарича земите на днешна Гренландия. Основателят на Обществото “Туле“ Рудолф фон Зеботендорф под това име имал предвид Исландия. Той вярвал, че там живеели наследници на германските племена и са се запазили потомци на най-чистата арийска раса, която трябвало да управлява света. Зеботендорф пръв започва да оформя мирогледа на Хитлер и от него той за първи път се запознава с тайнствата на руните, с божествената сила на “германската кръв“ и най-големия враг на света - Юда.
Всъщност Обществото “Туле“ произхожда от една тайна антична антисемитска организация - Ордена на германите (Germanenorden). Неговите членове извършвали зловещи обреди, облечени в бели туники и метални шлемове. Тяхната основна цел била борбата с евреите. По-късно от Обществото “Туле“ се оформила политическа група, която през 1919 г. била регистрирана като Deutsche Arbeiter-partei. Хитлер става неин член през 1920 г., а по-късно я прекръства на Националсоциалистическа работническа партия. От тулейското общество той взема символа на свастиката. Фюрерът обаче не е членувал в Обществото “Туле“ - за разлика от други свои сподвижници като Рудолф Хес. Останалите ключови фигури на Третия райх обаче не споделяли окултизма и фантасмагориите на Химлер и Хес. Министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс твърдял, че в политиката астрологията и окултистките ритуали на германите имат място само като пропаганда, която да поддържа мита за световната мисия на арийската раса.


Няма коментари:

Публикуване на коментар