събота, 20 ноември 2010 г.

Как “Байер” помогна на Хитлер


Немският концерн патентова хероина и създаде лагера на смъртта "Освиенцим"

Аспиринът е общоприетото наименование на ацетилсалициловата киселина. Той е най-разпространеното болкоуспокояващо, температуропонижаващо и противовъзпалително средство. Продава се в аптеките без лекарска рецепта. Популярността на аспирина е огромна. Само в САЩ ежегодно употребяват по 20 т. За появата на този продукт човечеството трябва да благодари на "Байер". И по-специално на Феликс Хофман, който е един от сътрудниците в компанията. През 1893 г. той разработва технологията за производството на ацетилсцалициловата киселина. Наименованието "аспирин" е образувано от две части: "а" - първата буква на ацетила, и латинското Spiraea. Това е названието на растението таволга, от което за първи път по химичен начин е отделена салицилова киселина. Освен с аспирина компанията "Байер" е прочута и с това, че през 1898 г. патентова хероина. Две години по-късно той е признат в медицината.
За рожден ден на "Байер" се смята 1 август 1863 г. В Бармен - квартал на Вупертал, Фридрих Байер и Йохан Фридрих Вескот основават завод за синтетични бои. Първата по-голяма фабрика е построена в друг квартал на Вупертал - Елберфелд, където компанията започва да се занимава с производство на медикаменти - от аспирин до хероин. Още докато е във Вупертал, "Байер" се превръща в световен концерн. Населението на Вупертал по това време е 400 000 души,

наричат града немския Манчестър

Ръководството на компанията обаче решава, че по-добре за бъдещото развитие ще е фабриките да се преместят в по-малко населено място. Карл Дуисбург, наследникът на Михаел Байер, харесва Висдорф - малко селце в поречието на Рейн с не повече от 2000 жители. Това става през 1912 г. - рождената година на бъдещия град Леверкузен.
Изключително бързо "Байер" се превърща в една от най-мощните химическо-фармацевтични фирми с клонове в много страни. Първото задгранично предприятие на компанията е в Москва (1876 г.). Няма как стабилното предприятие да остане настрана от бурните политически събития в годините преди Втората световна война. През 1925 г. "Байер" влиза в консорциума "ИГ Фарбен". В него са още BASF, Hoechst и други химически и фармацевтични компании. Това е най-мощният икономически център в Германия през първата половина на XX в. "ИГ Фарбен" става и основният спонсор на предизборната кампания на Адолф Хитлер. За една година консорциумът отпуска 400 000 марки. Връзките между управляващата Националсоциалистическа партия на фюрера и шефовете на "ИГ Фарбен" са изключително тесни. Още по-зловеща роля индустриалният гигант играе в годините на Втората световна война. Не случайно през 1946 г. американското правителство стига до извода, че без "ИГ Фарбен" (респективно "Байер", BASF, Hoechst) войната би била невъзможна. Прословутият лагер на смъртта "Освиенцим" е дело на компанията. Това е най-големият промишлен комплекс за производство на синтетично гориво и гума, необходими на Хитлер за завземането на Европа. На 14 април 1941 г. представителят на "ИГ Фарбен" Ото Армбруст, който е отговорник за проекта "Освиенцим", казва на своите колеги: "Нашето ново приятелство със СС е благословено. Ние взехме всички необходими мерки за интеграцията на концентрационните лагери в полза на нашето предприятие." В лагерите се правят човешки експерименти. Фармацевтичните отдели на "ИГ Фабрен"

ползват концлагеристите за изпробване на нови ваксини

В "Освиенцим" работи извергът д-р Менгеле. Документацията на лагера е съхранила преписки между коменданта и "Байер". Те са за покупка на пленници, върху които да се експериментират хормонални и други ваксини. "Що се касае за исканите от вас 200 райхсмарки на жена, ние предлагаме максимална цена от 170 райхсмарки. Ако сте съгласни, ще вземем 150 жени." Търговията с човешкия живот между коменданта и шефовете на "Байер" е не просто цинична. Тя е ужасна. Най-отвратителното дело на "ИГ Фарбен" обаче е създаването на прочутия "Циклон Б". Този газ погубва милиони в специално направените камери. Възмездието идва на Нюрнбергския процес. 24 членове на Борда на директорите и длъжностни лица на "ИГ Фарбен" са признати за виновни в масови убийства и други престъпления срещу човечеството. Трибуналът съди трите фирми "Байер", BASF и Hoecsht поотделно. Незнайно защо през 1951 г. всички са освободени и започват отново работа в Германия. Като Фриц дер Меер, който от 1956 до 1964 г. е председател на Надзорния съвет на "Байер".
Една от запазените марки на "Байер" е т.нар. Алка зелцер. Тази комбинация на аспирин и сода бикарбонат има славата на лек за махмурлук, макар че първоначално е смятана за лекарство против главоболие. Използва се за първи път през 20-те години в САЩ по време на грипна епидемия. През 70-те "Байер" купува търговската марка и започва да произвежда обезболяващото средство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар